Siirry pääsisältöön

VIK2 Journalismi I: Kritiikki

Lahden kuningas pisti kaiken peliin - priimaa alphasta omegaan

Vuoden 2015 odotetuimman levyn työstänyt ja itsensä Chekkoseksi ristinyt Cheek, oikealta nimeltään Jare Tiihonen, on urallaan vallannut niin stadionin kuin tuhansien suomalaisten sydämet. Naisista, rahasta ja seksistä räppäävä Tiihonen on palannut tauoltaan räjähdysmäisellä Blockfest-keikalla, jota seurasi vähintäänkin yhtä ilmiömäinen 16.10. julkaistu Alpha Omega -levy.

Alpha Omega, levyn nimikkokappale, on jopa aggressiivinen sekoitus Cheekin ura- ja lapsuusmuistoja sekä voimaannuttavaa itsekehua ja tsemppaavia sanoituksia. Jopa vaikeita asioita käsitellään kappaleissa hyvin luontevasti ja sanotaan asiat juuri niin kuin ne ovat.

Narsistisen hauskat Chekkonen ja Me ollaan ne ovat päähän juuttuvia bilekappaleita, joista paistavat suuruudenhullut tulevaisuudensuunnitelmat. ”Ollaan Saarisen luentojen esimerkkei / yläfemmaillaan presidenttei”, Cheek sanailee hänelle tyypillisellä arvonsa tuntevalla tavalla.

Provosoivaan sävyyn kirjoitetut kappaleet nousevat varmasti puheenaiheiksi ennemmin tai myöhemmin. Sitähän kappaleissa haetaan: puheenaiheeksi pääsyä. Närkästys kriitikoiden ja kuuntelijoiden keskuudessa on vain eduksi artistille. 

Levyltä löytyy tietysti myös singlenä julkaistu kappale Sä huudat. Haikeamielinen julkisuuden paineista sekä Cheekin keikkatauosta kertova kappale on ehtinyt saavuttaa huippusuosion niin Spotifyssa kuin radiokanavillakin täysin suotta. Kappale on mitäänsanomaton renkutus eikä sovi levyn muuhun tarjontaan. Pakkohan tämä silti oli levylle laittaa. 

Hip hop -jumalan pojaksi itsensä leimaava Chekkonen muistuttaa levyllään myös vaikeista ajoista. Poiketen itseään korokkeelle nostavasta asenteesta hän myös antaa tilaa levyn päätöskappaleessa Valot sammuu uransa vaikuttajille ja lähipiirilleen.

Kappaleen "vaikeuksien kautta voittoon" -teema sulkee ympyrän ja tiivistää Tiihosen uran runsaaseen neljään minuuttiin. Siinä kappale onnistuukin hyvin. Ei Cheek-tyylillä, vaan tuoden sydäntä raastavalla tavalla esille räppärin vaikean tien tähän päivään asti. Tämä päätös levylle on yllättävä, mutta toimiva. 

Vasta 33-vuotias Cheek räjäytti potin jälleen kerran. Jopa Kuka muu muka -albumia energisempi Alpha Omega ei jätä kuuntelijoitaan varmastikaan kylmäksi. 

Chekkonen on totisesti ansainnut lisänimensä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

VIK2 Journalismi I: Kolumni

Tehtävänimikkeenä kidutus ja kipu Löytyikö lautaseltasi tänään jauhelihaa, lampaankyljystä tai muita lihatuotteita? Oletettavasti. Et varmaankaan ajatellut ruokailun ohella sitä silmitöntä tuskaa ja väkivaltaa, jota teuraseläin on kokenut vain päätyäkseen sinun jauhelihakastikkeen raaka-aineeksi? Entä jos tuon eläimen tilalla olisikin Sinun rakas lemmikkisi? Reagoisitko siihen eri tavalla kuin teuraseläimen lihaan? Oikeutta eläimille -järjestön julkaisemat videot tuotantokeskuksista ja teurastamoilta ovat kaikin puolin järkyttävää katsottavaa. Sähköpiiskan käyttö sekä eläinten lyöminen ja muu väkivalta ovat arkipäivää teurastamoilla. Myöskään idioottivarmaa tainnutusmenetelmää ei saateta loppuun asti tai välttämättä edes pyritä tekemään oikein. Eläimet kokevat täysin turhaa kärsimystä ja kipua. Herää kysymys: miksi? Onko kyse työntekijöiden turhautumisesta vai voiko vika olla lainsäädännössä ja korkeamman tahon välinpitämättömyydessä? Mielestäni vikaan mennään molemmissa kohdissa. Työ…

Median makupalat -luentosarja I: Tuukka Välimäki

Median makupaloja -luentosarjamme alkoi syyskuussa 2016, kun Aamulehden videotuottaja Tuukka Välimäki saapui Sammon keskuslukioon luennoimaan työstään. Hän esitteli luennon aikana monipuolisesti omaa taustaansa, työnsä hyviä sekä huonoja puolia ja näytti muutamia Aamulehdelle tekemiään videoita. Hän avasi todella hyvin sitä, mitä toimittajan ja etenkin videotuottajan työstä haaveilevalta vaaditaan, jotta unelma voi toteutua. Välimäki painotti luennon aikana myös paljon otsikon tärkeyttä ja aiheen mielenkiintoisuutta journalismissa. 
Henkilökohtaisesti pidin luennosta erittäin paljon. Välimäki oli valmistellut esitystään hyvin, joten itse luento eteni mukavasti. Kokonaisuus oli eheä ja vaikka asiaa tuli paljon, luentoa oli kevennetty hienosti videoiden avulla. Videoilla oli yhteys aiemmin puhuttuun asiaan ja ne havainnoillistivat hyvin. Välimäki toi luennossaan esille videotuottajan työn hyvät ja huonot puolet, joiden avulla hän loi realistisen kuvan työstä. Myöskään huumoria luennost…