Siirry pääsisältöön

VIK2 Journalismi I: Kritiikki

Lahden kuningas pisti kaiken peliin - priimaa alphasta omegaan

Vuoden 2015 odotetuimman levyn työstänyt ja itsensä Chekkoseksi ristinyt Cheek, oikealta nimeltään Jare Tiihonen, on urallaan vallannut niin stadionin kuin tuhansien suomalaisten sydämet. Naisista, rahasta ja seksistä räppäävä Tiihonen on palannut tauoltaan räjähdysmäisellä Blockfest-keikalla, jota seurasi vähintäänkin yhtä ilmiömäinen 16.10. julkaistu Alpha Omega -levy.

Alpha Omega, levyn nimikkokappale, on jopa aggressiivinen sekoitus Cheekin ura- ja lapsuusmuistoja sekä voimaannuttavaa itsekehua ja tsemppaavia sanoituksia. Jopa vaikeita asioita käsitellään kappaleissa hyvin luontevasti ja sanotaan asiat juuri niin kuin ne ovat.

Narsistisen hauskat Chekkonen ja Me ollaan ne ovat päähän juuttuvia bilekappaleita, joista paistavat suuruudenhullut tulevaisuudensuunnitelmat. ”Ollaan Saarisen luentojen esimerkkei / yläfemmaillaan presidenttei”, Cheek sanailee hänelle tyypillisellä arvonsa tuntevalla tavalla.

Provosoivaan sävyyn kirjoitetut kappaleet nousevat varmasti puheenaiheiksi ennemmin tai myöhemmin. Sitähän kappaleissa haetaan: puheenaiheeksi pääsyä. Närkästys kriitikoiden ja kuuntelijoiden keskuudessa on vain eduksi artistille. 

Levyltä löytyy tietysti myös singlenä julkaistu kappale Sä huudat. Haikeamielinen julkisuuden paineista sekä Cheekin keikkatauosta kertova kappale on ehtinyt saavuttaa huippusuosion niin Spotifyssa kuin radiokanavillakin täysin suotta. Kappale on mitäänsanomaton renkutus eikä sovi levyn muuhun tarjontaan. Pakkohan tämä silti oli levylle laittaa. 

Hip hop -jumalan pojaksi itsensä leimaava Chekkonen muistuttaa levyllään myös vaikeista ajoista. Poiketen itseään korokkeelle nostavasta asenteesta hän myös antaa tilaa levyn päätöskappaleessa Valot sammuu uransa vaikuttajille ja lähipiirilleen.

Kappaleen "vaikeuksien kautta voittoon" -teema sulkee ympyrän ja tiivistää Tiihosen uran runsaaseen neljään minuuttiin. Siinä kappale onnistuukin hyvin. Ei Cheek-tyylillä, vaan tuoden sydäntä raastavalla tavalla esille räppärin vaikean tien tähän päivään asti. Tämä päätös levylle on yllättävä, mutta toimiva. 

Vasta 33-vuotias Cheek räjäytti potin jälleen kerran. Jopa Kuka muu muka -albumia energisempi Alpha Omega ei jätä kuuntelijoitaan varmastikaan kylmäksi. 

Chekkonen on totisesti ansainnut lisänimensä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

VIK2 Journalismi I: Kolumni

Tehtävänimikkeenä kidutus ja kipu Löytyikö lautaseltasi tänään jauhelihaa, lampaankyljystä tai muita lihatuotteita? Oletettavasti. Et varmaankaan ajatellut ruokailun ohella sitä silmitöntä tuskaa ja väkivaltaa, jota teuraseläin on kokenut vain päätyäkseen sinun jauhelihakastikkeen raaka-aineeksi? Entä jos tuon eläimen tilalla olisikin Sinun rakas lemmikkisi? Reagoisitko siihen eri tavalla kuin teuraseläimen lihaan? Oikeutta eläimille -järjestön julkaisemat videot tuotantokeskuksista ja teurastamoilta ovat kaikin puolin järkyttävää katsottavaa. Sähköpiiskan käyttö sekä eläinten lyöminen ja muu väkivalta ovat arkipäivää teurastamoilla. Myöskään idioottivarmaa tainnutusmenetelmää ei saateta loppuun asti tai välttämättä edes pyritä tekemään oikein. Eläimet kokevat täysin turhaa kärsimystä ja kipua. Herää kysymys: miksi? Onko kyse työntekijöiden turhautumisesta vai voiko vika olla lainsäädännössä ja korkeamman tahon välinpitämättömyydessä? Mielestäni vikaan mennään molemmissa kohdissa. Työ…

Median makupalat -luentosarja V: Anni Vuohensilta

Vuosi vaihtui, mutta Median makupalat -luentosarjamme jatkui entiseen malliin. Tammikuussa puhujaksi saapui Youtubessa Hydraulic Press Channel -kanavan toinen ylläpitäjä, Anni Vuohensilta. Hydraulipuristimella miehensä kanssa erilaisia esineitä murskaava Vuohensilta on tavoittanut videoillaan miljoonia katsojia ympäri maailmaa. Luennolla hän kertoi taustastaan ja siitä, miten pari päätyi Youtube-sensaatioksi sekä siitä, millaista todellisuudessa on tehdä työkseen videoita.

Vuohensillan pitämä luento oli mielestäni luentosarjan onnistunein, sillä hän toi esille erittäin paljon sellaista tietoa ”tubettamisesta”, jota harva alan ulkopuolinen tietää. Hän esitteli videontuotannon kannalta tärkeitä asioita sekä yritykset Suomen suosituimpien tubettajien takana. Vuohensilta kertoi myös työn hektisyyden ja vaativuuden olevan aivan eri tasolla kuin sen, mitä katsojat videoilla näkevät. Yhden muutaman minuutin mittaisen videon takana voi olla usean päivän kova työ.

Pidin luentoa erittäin silmiä…