Siirry pääsisältöön

Median makupalat -luentosarja I: Tuukka Välimäki

Median makupaloja -luentosarjamme alkoi syyskuussa 2016, kun Aamulehden videotuottaja Tuukka Välimäki saapui Sammon keskuslukioon luennoimaan työstään. Hän esitteli luennon aikana monipuolisesti omaa taustaansa, työnsä hyviä sekä huonoja puolia ja näytti muutamia Aamulehdelle tekemiään videoita. Hän avasi todella hyvin sitä, mitä toimittajan ja etenkin videotuottajan työstä haaveilevalta vaaditaan, jotta unelma voi toteutua. Välimäki painotti luennon aikana myös paljon otsikon tärkeyttä ja aiheen mielenkiintoisuutta journalismissa. 

Henkilökohtaisesti pidin luennosta erittäin paljon. Välimäki oli valmistellut esitystään hyvin, joten itse luento eteni mukavasti. Kokonaisuus oli eheä ja vaikka asiaa tuli paljon, luentoa oli kevennetty hienosti videoiden avulla. Videoilla oli yhteys aiemmin puhuttuun asiaan ja ne havainnoillistivat hyvin. Välimäki toi luennossaan esille videotuottajan työn hyvät ja huonot puolet, joiden avulla hän loi realistisen kuvan työstä. Myöskään huumoria luennosta ei puuttunut.

En ollut luennolle saapuessani erityisen kiinnostunut videotyöstä, mutta luento toi minulle uusia näkökulmia kyseiseen osa-alueeseen. Kuvittelin ennen luentoa, että työ on yksitoikkoista ja kaavamaista, mutta Välimäki todisti ajatukseni virheellisiksi. Päällimmäisenä luennosta jäi mieleen juurikin ennakkokäsityksieni murtuminen, sillä kuultuani enemmän Välimäen työstä kiinnostukseni videotuottamisesta heräsi. Kaikin puolin erittäin onnistunut luento: asia oli tiivistetty taidokkaasti ja työn eri puolet tuotiin esille romantisoimatta. Loistava aloitus Median makupaloille.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Median makupalat -luentosarja III: Ossi Ahola

Marraskuussa Median makupalat -luentosarjamme tarjosi mahdollisuuden kurkistaa valokuvaajan työhön ja kuulla, mitä hienojen lehtikuvien takana oikeasti tapahtuu. Vieraanamme oli Ossi Ahola , joka tekee uraa Aamulehden kuvajournalistina. Hän kertoi luennollaan paljon siitä, millainen on kuvajournalistin tavallinen päivä painottaen kuitenkin työn vaihtelevuutta. Ahola ei avannut omaa taustaansa yhtä paljoa kuin aiemmat luennoitstijat, mutta henkilökohtaisesti en sitä kaivannutkaan. Tälläkin luennolla puhuja toi hyvin esille työn eri puolia suurentelematta asioita. Ahola paljasti myös, millaista on työskennellä juuri Aamulehdellä kuvajournalistina. Pidin luennosta erittäin paljon, sillä olen itse kiinnostunut valokuvauksesta. Samoin kuin Ahola, on oma suosikkini henkilökuvaus ja olisinkin halunnut kuulla, millaista henkilökuvien toteutus on juurikin journalistiseen tarkoitukseen. En ollut myöskään tietoinen siitä, kuinka laajat mahdollisuudet erilaiseen itsensä toteuttamiseen kuvajour

Median makupalat -luentosarja IV: Ville Rossi

Luentosarjamme joulukuun puhujana toimi Sammon keskuslukiossa opiskellut ja Ylen Uudessa Päivässä näyttelevä Ville Rossi. Roolistaan Roni Sireninä tunnettu Rossi kertoi luennollaan hyvin vapaamuotoisesti siitä, miten itse päätyi näyttelijän työhön ja miten se on vaikuttanut hänen elämäänsä. Jo lukioaikana uransa aloittanut Rossi kertoi luennolla paljon siitä, kuinka hänen elämänsä on muuttunut roolin saamisen jälkeen. Kaduilla ja bussissa Rossi, tai paremminkin hänen roolihahmonsa, tunnistetaan vähän liiankin usein ja kohtuullisen nuori ”fanikunta” ei jätä rauhaan sosiaalisen mediankaan puolella. Hän kuitenkin luennon perusteella suhtautuu asiaan hyvin neutraalisti, vaikka rankan päivän jälkeen ala-astelaisten tyttöjen kanssa juttelu ei välttämättä olekaan se mieluisin asia. Luento jakoi mielipiteitäni: toisaalta pidin siitä, mutta toisaalta en. Arvostan suuresti sitä, kuinka Rossi pystyi pitämään luennon kasassa ja aiheen kiinnostavana ilman tarkkaan suunniteltua diaesitystä, mutt

VIK2 Journalismi I: Kolumni

Tehtävänimikkeenä kidutus ja kipu Löytyikö lautaseltasi tänään jauhelihaa, lampaankyljystä tai muita lihatuotteita? Oletettavasti. Et varmaankaan ajatellut ruokailun ohella sitä silmitöntä tuskaa ja väkivaltaa, jota teuraseläin on kokenut vain päätyäkseen sinun jauhelihakastikkeen raaka-aineeksi? Entä jos tuon eläimen tilalla olisikin Sinun rakas lemmikkisi? Reagoisitko siihen eri tavalla kuin teuraseläimen lihaan? Oikeutta eläimille -järjestön julkaisemat videot tuotantokeskuksista ja teurastamoilta ovat kaikin puolin järkyttävää katsottavaa. Sähköpiiskan käyttö sekä eläinten lyöminen ja muu väkivalta ovat arkipäivää teurastamoilla. Myöskään idioottivarmaa tainnutusmenetelmää ei saateta loppuun asti tai välttämättä edes pyritä tekemään oikein. Eläimet kokevat täysin turhaa kärsimystä ja kipua. Herää kysymys: miksi? Onko kyse työntekijöiden turhautumisesta vai voiko vika olla lainsäädännössä ja korkeamman tahon välinpitämättömyydessä? Mielestäni vikaan mennään molemmissa k